Пошуковий запит: (<.>A=Самарець Н$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 7
Представлено документи з 1 до 7
|
1. |
Самарець Н. М. Використання інформаційних технологій у статистичному аналізі даних для аграрних підприємств [Електронний ресурс] / Н. М. Самарець, Є. М. Харченко, Н. О. Чорна // Агросвіт. - 2013. - № 20. - С. 14-20. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/agrosvit_2013_20_4
|
2. |
Самарець Н. М. Сучасний стан діяльності сільських домогосподарств в Україні [Електронний ресурс] / Н. М. Самарець // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. - 2016. - № 1. - С. 87-92. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vddau_2016_1_18
|
3. |
Самарець Н. М. Економетричне моделювання на аграрному ринку продукції овочівництва [Електронний ресурс] / Н. М. Самарець // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. - 2017. - № 2. - С. 103-108. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vddau_2017_2_20
|
4. |
Самарець Н. М. Економіко-математичний аналіз виробництва олійних культур [Електронний ресурс] / Н. М. Самарець, М. О. Кравець // Проблеми економіки. - 2018. - № 4. - С. 360-370. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pekon_2018_4_45 Вирощування олійних культур і їх переробка слугують важливим джерелом надходження валюти у країну та одержання прибутку сільськогосподарськими виробниками. Вони мають високу конкурентоспроможність, забезпечують цінною сировиною харчову галузь і поживний корм для тварин. Проведені дослідження спрямовані на аналіз сучасних тенденцій стану ринку олійних культур в Україні та внеску в нього основних категорій господарств. Мета статті - дати статистичну оцінку виробництва соняшнику, сої та ріпаку сільськогосподарськими підприємствами та домашніми господарствами, для чого побудувати відповідні економіко-математичні моделі, а також визначити місце олійних культур в експортній продукції країни та новітні технології, що використовуються в цьому секторі економіки. Як емпіричні дані використано інформацію Державної служби статистики України та Державної фіскальної служби. Зазначено, що головна роль у виробництві олійних культур належить сільськогосподарським підприємствам, які мають більше можливостей для нарощування продукції. Проведено ранжування та кластеризація регіонів України за обсягами виробництва соняшнику, сої та ріпаку показали, що 10 областей України забезпечують виробництво 61,9 % олійних культур; 8 областей - 30,7 %; 6 областей - 7,4 %. Значну роль в українському агропромисловому комплексі (АПК) і, зокрема, у формуванні експорту олійних культур відіграють вітчизняні аграрні холдинги. Розраховані економіко-математичні моделі надали змогу зробити висновки щодо швидкості зростання врожайності олійних культур і коефіцієнтів еластичності обсягів їх виробництва за врожайністю. Побудовані лінії трендів і регресійні рівняння мають достатньо високі прогнозні якості, що дозволяє враховувати їх при обурунтуванні альтернатив майбутнього розвитку агропідприємств.
|
5. |
Багорка М. О. Шляхи формування екологічно орієнтованого господарювання аграрних підприємств [Електронний ресурс] / М. О. Багорка, Н. М. Самарець // Проблеми системного підходу в економіці. - 2019. - Вип. 3(1). - С. 155-163. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/PSPE_print_2019_3(1)__25
|
6. |
Нужна С. А. Оптимізація використання виробничих ресурсів підприємствами аграрного сектору [Електронний ресурс] / С. А. Нужна, Н. М. Самарець // Економічний аналіз. - 2018. - Т. 28, № 4. - С. 225-234. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecan_2018_28(4)__32
|
7. |
Самарець Н. М. Динаміка та регресійний аналіз аграрного ринку харчової продукції [Електронний ресурс] / Н. М. Самарець. // Ефективна економіка. - 2018. - № 10. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_10_23
|